Kijk op de homepagina voor de laatste uitruk!!!

   

 

Zaanse Rally 2008

Zaterdag 20 September deed de ploeg van Ilpendam mee met de Zaanse Rally in Zaandam en omstreken. De ploeg werd hiervoor uitgenodigd omdat ze eerste waren bij de Waterlanddag in 2007.

's Ochtends vroeg vertrok de ploeg richting de Forbo om daar te starten met de eerste opdracht. Er was daar een boot waarop een hoge-druk fles in de brand stond. Ook zou er nog één persoon vermist zijn. Door middel van 2 stralen lage druk hebben we de fles gekoeld en daarna met een grijpredding is het slachtoffer in veiligheid gesteld.

Een uurtje later werden we in Oostzaan verwacht waar in de lokale sporthal 1 persoon met een gebroken been tussen de tribune was gevallen. Zijn vriendin was ook gewond. Zij had 2 grote glasscherven in haad polsslagader.

In Zaandam 't kalf werden wij als eerste ontvangen voor een ludieke oefening met water. Deze opdracht moest gespeeld worden met 2 manschappen. Persoon 1 moest in een 5 meter hoog touw klimmen en een bel luiden. Vanaf dat moment kon persoon 2 met een rubberboot een parcours gaan varen. Peter Bouwes presteerde het om na zon 5 meter al 1 van de 2 peddels gebroken te hebben. De rest van de dag heeft iedereen het er met 1 moeten doen. Vervolgens moest na het roeien die persoon ook omhoog in het touw om de bel te luiden. De ander kon dan hetzelfde parcours varen waarna hij nogmaals de lucht in kon om de bel te luiden.

Na dit waterspektakel ging de reis door naar de volgende opdracht. Dit was de chauffeurs test. Onze chauffeur had zich overal op voorbereid. Rijbewijs mee bepakking in orde. Het betrof een rijvaardigheids test (met een op afstand bestuurbare brandweer auto). Het was de bedoeling over een baan te rijden, over een bruggetje en vervolgens na enkele bochten achteruit terug de garage in. Ons voertuig heeft deze test zeer goed overleefd (de miniatuur auto wat minder).

De opdracht daarna betrof een korte hulpverleningsopdracht. Er zou in een industriepand een persoon onder een container te recht zijn gekomen. Deze er moest met spoed door middel van domme krachten onderuit gehaald worden.

Een fabriekspand stond bij de volgende opdracht op ons te wachten. Het was de bedoeling dat op een veilige maar toch snelle manier van binnen uit naar de 5e etage werd gegaan. Daar moest gezocht worden naar een nooddeur waarachter de collega's inmiddels zouden staan die door middel van een ladder wagen omhoog gelopen waren. Daarna moesten alle manschappen binnendoor weer terug naar beneden. Dit alles moest gebeuren met ademlucht bescherming op en volgens alle regels en protocollen. Denk hierbij aan de berekeningen van de ademluchtdruk.

Als laatste van de 7 opdrachten werd een combinatie oefening uitgevoerd. Deze moest samen gedaan worden met de ploeg uit Den Ilp. Er moest een vlot gebouwd worden van een groot houten plateau en 4 olievaten. Tegelijkertijd moesten een aantal manschappen over een kabelbrug naar de andere kant van zo'n 15 meter brede sloot. Nadat zowel de lopers als het vlot aan de overkant waren mocht iedereen weer terug via de kabelbrug en het vlot.

Het is uiteindelijk een hele mooie dag geworden met een aantal erg goed uitgezette opdrachten. Ilpendam is 3e geworden van de 14 ploegen die er mee deden.