Kijk op de homepagina voor de laatste uitruk!!!

   

 

Voertuig
De brandweer van Ilpendam maakt gebruik van de TAS (tankautospuit) nummer 6034.

Ilpendam kreeg in 1938 het eerste gemotoriseerde brandweer voertuig. Dit was een normale personenauto. Deze Studebaker (van Ilpendammer Cor Blom) werd omgebouwd tot brandweerauto. Zo konden er enkele ladders en personen mee vervoerd worden. Achter de auto werd een motorspuit gekoppeld. Hieronder ziet u de foto van het eerste voertuig van Brandweer Ilpendam.

In 1999 kreeg Ilpendam het voertuig waar nu nog steeds gebruik van wordt gemaakt. Dit is een Mercedes-benz van het type 814 D-I. Het voertuig is relatief klein. Hier is voor gekozen omdat de straten van Watergang, wat ook onder het dekkingsgebied valt, te smal zijn voor een groter voertuig.

In het voertuig is zitplaats voor één chauffeur, één bevelvoerder, 4 manschappen en voor een zevende persoon. De 4 manschappen achterin en de bevelvoerder zijn allemaal voorzien van een ademluchtfles op de zitplek.

Achterin het voertuig zit de pomp die zorgt voor het watertransport. Ook zit er het haspel met de hogedrukslang die door het aanwezige water snel kan worden ingezet. Dit haspel wordt door een elektromotor opgerold. Tevens is er op de pomp de mogelijkheid om een extra hogedrukslang aan te koppelen. Deze worden, zoals op onderstaande foto is te zien, opgeborgen links van het haspel.

Het voertuig beschikt over een aggregaat die door middel van een benzine motor stroom opwekt. Deze opgewekte stroom kan onder andere gebruikt worden voor het voeden van de lichtmast op het dak, hulpverleningsgereedschap of mobiele bouwlampen. Ook zijn er felle lampen aan de zijkant van het voertuig gemonteerd zodat ook in de donkere uren veilig en snel gewerkt kan worden.

Op het voertuig zijn ook een hydraulische schaar en een hydraulische spreider geplaatst. Deze worden bijvoorbeeld ingezet bij het open knippen van een auto bij een beknelling. Door het aankoppelen van een haspel kan worden gezorgd voor een groter bereik van de apparatuur.

Verder is zowel in de manschappenruimte als aan beide zijkanten ruimte gemaakt voor overige materialen. Hierbij is te denken aan slangen, aanvalskorven, producten voor het levensreddend handelen, gereedschapskoffers en vele andere materialen.