Kijk op de homepagina voor de laatste uitruk!!!

   

 

Samenwerking brandweer & Stichting 6 minuten waterland
In 2007 is de stichting 6 minuten waterland opgericht. Deze stichting heeft door financiŽle steun van vele sponsors op meerdere plekken in onze gemeente AED's (Automatische Externe Defibrillatoren) geplaatst. Met deze apparaten en de inzet van vele vrijwilligers kunnen mensenlevens gered worden. Dit was noodzakelijk omdat in de praktijk is gebleken dat ambulances vrijwel nooit binnen de noodzakelijke 6 minuten aanwezig kunnen zijn bij een hartstilstand van een inwoner in Waterland.

Alle vrijwilligers van Brandweer Ilpendam steunen het doel van deze stichting en zijn daarom ook bereid hun kennis en praktijkvaardigheden beschikbaar te stellen. Al deze vrijwilligers hebben verschillende cursussen en instructies gehad in levensreddend handelen. Ook is iedereen goed getraind in het bedienen van een AED. En omdat iedereen van Brandweer Ilpendam altijd met een pieper loopt zijn wij, mede met enkele andere vrijwilligers, de aangewezen personen om de taak voor deze stichting te vervullen.

Hoe gaat dit alles in de praktijk in zijn werk? Wanneer u een melding bij de 1-1-2 alarmcentrale doet waarbij wordt vermoedt dat een slachtoffer een hartaanval heeft gekregen wordt in de alarmcentrale een ambulance gealarmeerd. Tevens zullen alle vrijwilligers van de stichting en van de brandweer gealarmeerd worden op de piepers die zij bij hun dragen. Er komt vervolgens een melding in hun scherm dat het een reanimatie betreft en op welk adres dit aan de hand is. Alle vrijwilligers gaan vervolgens onderweg naar dit adres met een AED die op een openbare plaats hangt. Ter plaatse gestart worden met de levensreddende handelingen in afwachting van het ambulance personeel.

Al deze activiteiten gaan volledig buiten de brandweer om.