Kijk op de homepagina voor de laatste uitruk!!!

   

 

Waterlanddag 2009
Op zaterdag 3 Oktober werd in gemeente Waterland en omstreken de jaarlijkse Waterlanddag gehouden. Dit is een wedstrijddag met in ieder dorp een andere opdracht. Deze variëren van ludieke komische opdrachten tot serieuze theorievragen.

Ilpendam starte dit jaar om 08.00uur in gastdorp Oostzaan. Hierbij werd de conditie van de maschappen om de vroege morgen op de proef gesteld met een hindernis baan. Er moesten door de nr's 1 t/m 4 emmers met water meegenomen worden over de hindernis baan en deze vervolgens na zo'n 500 meter zo vol mogelijk in een ton worden gegooid. De snelheid in combinatie met de hoeveelheid tijd gaf hierbij een puntenaantal.

Na deze slopende opdracht ging Ilpendam door richting Landsmeer. Hier ontmoette we de altijd gezellige ploeg van Volendam, die tegelijkerijd met ons een hulpverleningsinzet mocht gaan doen. De ploeg werd in 2en gesplitst. De bevelvoerder met zijn nr's 3 & 4 gingen een slachtoffer bevrijden die bekneld lag onder een container. Dit moest gebeuren door middel van een domme kracht. De pompbediende, nr 1 en nr. 2 bedienden een hefkussen om vervolgens een bal over een baan te laten rollen. Uiteindelijk moest de bal van de baan afvallen maar wel in het vak met het hoogt mogelijke punten.

De rit vervolgde zich naar het winderige Marken. Hier stond een opdracht over gevaarlijke stoffen en verbindingen klaar. Er moesten letters gezocht worden en deze via de portofoon d.m.v. het NATO-alfabet worden doorgegeven. Er moesten stoffen worden opgezocht in het ERIC kaarten boek. Hierna volgde nog een korte uitleg van de verschillende materialen dier gebruikt worden door de ROGS.

Na deze serieuze opdracht was het tijd voor een opdracht in Volendam te weten... ludiek met water. De bevelvoerder werd in een boot van de KNRM met een straalpijp over het IJsselmeer richting het slobbeland gevaren. De pompbediende en de manschappen waren die richting opgereden met het voertuig. Daar aangekomen kon nr 1 een duikerspak aantrekken om richting de bevelvoerder te lopen/zwemmen en de straalpijp op te halen. Nr's 3 &4 waren samen met de pompbediende begonnen een waterwinning op te bouwen met de MSA. Nr 2 stond klaar om de straalpijp van nr 1 over te nemen. Zodra de waterwinning was opgebouwd en de benodigde slangen waren uitgerold kon de straalpijp worden aangesloten. Zodra er water uit de straalpijp kwam stopte de tijd. Ilpendam heeft bij deze opdracht de allersnelste tijd behaald.

De rit vervolgde richting Kwadijk waar een diverse brandweer opdrachten klaar stonden. Er moest een soort ladder gebouwd worden van PVC buizen. boven op die ladder zaten 2 trechters. Deze moesten met een hoge drukstraal vol gespoten worden. Nadat er genoeg water was gegeven moest de tank worden gevuld door de lage druk op te bouwen. Al met al een slopende opdracht.

In de beemster werden we hartelijk onthaald met een heerlijke lunch. Deze konden wij goed gebruiken na een heleboel slopende opdrachten. In de beemster konden we het rustig aan doen met een rijtje theorievragen.

Na de theorie te hebben afgerond vervolgenden wij onze weg richting Purmerend. Daar zouden we een opdracht krijgen over transport en verbindingen. Er werden hier allerlei korte snel achterelkaar volgende opdrachten gegeven. Zo moesten de manschappen hun portofoon om het DMO kanaal zetten, ze een ladder opbouwen en zo snel maar veilig mogelijk naar de 1e etage lopen met een slang over hun schouden en moest de pompbediende zijn stuurkunsten laten zijn.

In Ilpendam stond de laatste opdracht op ons te wachten. Dit was meteen weer één van de vermoeiendste opdrachten. Er moest hier volgens het landelijk aflegsysteem een waterwinning opgebouwd worden en afgelegd worden met een verdeelstuk. Daarna moest er worden ingezet op 2 grote zwarte tonnen. Hierin zaten enkele ballen die eruit zouden vallen als de tonnen vol gespoten zouden zijn. Helaas gooide de harde wind roet in het eten waardoor het helaas niet gelukt is dit binnen de beschikbare tijd te halen.

Tijdens de prijsuitreiking bleek dat Ilpendam de 1e plaats behaald heeft, gevolgd door Marken op de 2e plaats en Oosthuizen op de 3e plaats. Ilpendam leverde deze prestatie onder leiding van bevelvoerder Eric Wolfswinkel. Eric deed dit samen met zijn pompbediende Willem Dekker en manschappen Peter Bouwes, Matthijs Moison, Leendert Wals, Michel Wals en Jacco v.d. Weijden. Het is de 6e keer in 14 jaar dat Ilpendam de beker in de wacht sleept.